2015 yılında kendi işini kurmak isteyenlerin bilmesi gereken trendler

2015'in Girişimcilik Trendleri
2015’in Girişimcilik Trendleri

2014 yılında yaşanan birçok önemli gelişme girişimleri etkiledi ve girişimcilere ilham kaynağı oldu. 2015 yılı da yeni girişimler açısından oldukça hızlı başladı.

Küresel anlamda yaşanan ekonomik çalkantıların da yavaş yavaş durulması kendi işine yönelmek isteyen girişimcilere cesaretlendiriyor. Eğer siz de aklınızdaki iş fikrini hayata geçirmeyi planlayan bir girişimciyseniz 2015’in bu yönden oldukça doğru bir zaman olduğunu söyleyebilirim.

Eğer yeni bir iş üzerinde çalışmaya başladıysanız içinde bulunduğunuz dönemin trendlerini yakından incelemek doğru bir başlangıç yapmak için faydalı olabilir. Peki, 2015 yılında iş dünyasına yön verecek en önemli trendler neler? Kendi gözlemlerim doğrultusunda bu anlamda önemli trendleri 4 başlık altında bir araya getirdim.

  1. Yeni dünya online’da

Günlük hayatta olduğu gibi iş dünyasında da her şey online’a yöneliyor. Şirketler artık tam zamanlı sekreterler yerine sanal asistanlar kullanarak işlerini planlıyor. Müşteri hizmetleri için sanal programlar, arşiv ve dokümantasyon için bulut servisler kullanıyor.

Online girişimcilik bu anlamda tüm dünyaya bir anda ulaşabilmeyi sağlayan ve her geçen gün yükselen bir iş alanı. Eğer fiziksel işinizde yeterinde iyi olduğunuzu düşünüyorsanız ve bu iş alanını farklı bir modelle online’a taşımanız mümkün görünüyorsa bu alana yatırım yaparak başarılı olabilirsiniz.

 

  1. Değişen hız kavramı

Artık her türlü bilgiye, ürüne, teknolojiye ulaşmak sadece dakikalar hatta saniyeler alıyor. Ne müşterilerin ne de firmaların zaman kaybına tahammülü yok. Bu nedenle girişiminiz hangi sektörde olursa olsun web siteniz, sosyal medya hesaplarınız, müşteri hizmetleriniz birbiriyle entegre şekilde kolay ulaşılabilir bir yapıda olması gerekiyor. Bu anlamda 2015 yılında başarılı girişimleri diğerlerinden ayıracak en önemli özellik hedef kitleye birçok farklı kanaldan birbiriyle bağlantılı şekilde hizmet sunmak olabilir.

 

Web sitenizde potansiyel ya da var olan müşterilerinizin size ulaşmasını sağlayacak telefon numarası, e-posta adresi, açık adres gibi ayrıntıların yer alması hatta mümkünse 7/24 hizmet verecek bir canlı destek hattının bulunması değişen hız kavramına ayak uydurabilmeniz için son derece önemli.

 

  1. Satın almaya teşvik etme stratejisi

Küresel ya da yerel anlamda ekonominin durumu ne olursa olsun hiçbir müşteri parasını memnun olmayacağı bir ürüne ya da hizmete harcamak istemez. Bu durumda hedef kitlenizi satın

2015'in Girişimcilik Trendleri
2015’in Girişimcilik Trendleri

almaya teşvik ederek, satışlarınızı artırabilmeniz için tercih edebileceğiniz iki temel strateji var. Birincisi en ucuz olmak, ikincisi de değer sunmak. Fiyat satın alma kararını etkileyen en önemli faktörlerden biri. Ancak en ucuz ürünü ya da hizmeti satmak her zaman kazanç sağlamayabilir.

 

Eğer yaptığınız işin kaliteli olarak algılanmasını, aynı zamanda da karlı olmasını istiyorsanız “en ucuz” olma stratejisini tercih etmeniz doğru olmayabilir. Bu durumda müşteriye değer sunarak hem marka imajınızı yükseltebilir hem de satışlarınızı artırabilirsiniz. Ucuz ürün satarak elde edebileceğiniz kısa dönemli avantaj yerine uzun vadede müşteri sadakatine varan bir yolda başarılı bir marka olma yönünde ilerleyebilirsiniz.

 

  1. “Kişiselleştirme”nin önlenemez yükselişi

Yaşanan dijitalleşme eğilimi müşterilerin kendilerine özel, kişiselleştirilmiş ürün veya hizmetlere olan talebini de artırıyor. Aslında bu talep aynı zamanda firmaların birçok rakibi arasından öne çıkmasını da sağlayacak bir özellik. Ürün veya hizmetlere, isteğe bağlı olarak eklenebilen ya da optimize edilen bazı özellikler firmaların rakiplerinin arasından sıyrılmasını kolaylaştırıyor. Kurumsal yazılımların firmalara özel hale getirilmesi, kişiye özel spor programlarının geliştirilmesi… Hizmet veya ürün ne olursa olsun kişiye özel bir dokunuş elde edilecek faydayı hem müşteri hem de firma açısından değiştiriyor.

 

Bu kişiselleştirmeyi sağlayabilmek için de müşteri verilerini en detaylı şekilde sınıflandırmak gerekiyor. Çeşitli müşteri analizleri, anketleri ve dijital platformlar yoluyla markalara ulaşan kullanıcıların eleştiri ve görüşleri kişiselleştirme stratejisi için yol haritası çizmeyi kolaylaştırıyor. Bu konuda firmalara yardım edecek araçların da online’da var olduğu söylemeye sanırım gerek yok.

 

2015 yılında ve sonrasında yeni bir iş fikrini hayata geçirmeyi hedefleyen her girişimcinin bu 4 eğilimi takip etmesi başarılı olabilmeleri için son derece önemli. Bu noktaların dışında kendi sektörlerine yönelik farklı öncelikleri belirleyerek doğru bir iş planıyla yola çıkarak başarılı olmak aslında hiç zor değil.