Neden girişimci olmamalısınız?

Eğer yeni ve yoğun bir haftaya başlayacağınızı düşünerek Pazartesi sendromuna Pazar gününden giriyorsanız, alışagelmiş iş hayatı düzeninin insan doğasına aykırı olduğunu hayatınız boyunca

Kimler Girişimci Olmamalı?
Kimler Girişimci Olmamalı?

en az bir kez düşünmüş olabilirsiniz.

Şikayetçi olduğumuz hafta içi belirli saatlerde çalışma düzeni elbette dünya oluştuğundan bu yana böyle değil. İnsanların kentleri doldurmadan önce sadece tarım ve hayvancılıkla uğraştığı dönemlerde sabah 8 akşam 5 düzeninde çalışılmıyordu elbette. Nasıl geçmiş zamanların yaygın düzenleri değiştiyse bugünün şartları da bir gün değişecek. Ancak siz o günü beklemeden kendi işinizin patronu olup bu düzeni kendiniz için değiştirebilirsiniz.

Bugüne kadar neden bir girişimci olmanız gerektiğinden ve başarılı bir girişimci olmak için neler yapmanız gerektiğinden, girişimcilerin temel özelliklerinden birçok kez bahsettim. Peki, kimler girişimci olmamalı?

İşte içten içe girişimci olmak istemesine rağmen, kendine engellere yaratan ve bu nedenle başarılı olmak için mutlaka bakış açısını değiştirmesi gereken kişilerin kurduğu ortak cümleler. Eğer siz de kendinizi cümlelerden bazılarını kurarken yakalıyorsanız belki de girişimci olmak size göre değildir…

“Henüz fazla gencim”

Araştırmalara göre günümüzdeki girişimcilerin ortalama yaşı 27. Yani oldukça genç bir yaş. Ancak iş dünyasında yaş fiziksel değil daha çok mentalite yani olgunlukla ilgili. Atasözünde olduğu gibi akıl yaşta değil başta kısacası. Eğer kendinizi sizden yaşça çok büyük kişilerle faydalı sohbetler yaparken buluyorsanız yaşınızın bu konuda önemsiz bir faktör olduğunu düşünebilirsiniz.

“Tecrübesizim”

İş dünyasında deneyim elde etmenin iki yolu var; başkası için çalışarak ya da kendiniz için çalışarak tecrübe edinmek. Bu noktada başkası için çalışmanın size sadece başkası için çalışma tecrübe sağlayacağını unutmamanız gerekiyor. Yani bir girişimci olarak kendi işinizi kurmadan kendiniz için tecrübe kazanmanız mümkün değil.

Kimler Girişimci Olmamalı?
Kimler Girişimci Olmamalı?

“Ben tek başıma çalışırım”

İş fikri size ait olabilir. Ancak atacağınız adımları planlamak ve eksiksiz çalışabilmek için mutlaka birilerinden yardım almanız, ticari anlamda da destek görmek için belki bir ortaklık kurmanız gerekebilir. Bu nedenle girişimciliğe tek başına çalışma lüksü olarak bakan kişilerin, başarılı olabilmek için öncelikle bu düşüncesini gerektirmesi gerekiyor.

“İş fikrim yok ama başarılı olacağıma eminim”

Girişimcilik duygusunun temelsiz olması en sık rastlanan eksikliklerden biri. Bu anlamda sadece girişimci olma isteğiyle iş kurmak yerine, aklınızdaki iş fikrini hayata geçirmenin azmiyle hareket etmek gerekiyor. Aksi halde güvenmediği bir iş fikrine sadece patron olmak hevesiyle atılmak, başarısızlığı da beraberinde getiriyor.

“Fazla sorumluluk almaktan hoşlanmıyorum”

“Girişimcilik=Sorumluluk” eşitliğinden yola çıkarsak sorumluluk almayı sevmeyen bir kişinin başarılı bir girişimci olabilmesi imkansız gibi görünüyor. Kendi işinizin sorumluluğunuz siz alamayacaksanız bir başkasının almasını beklemek hayalci bir yaklaşım olmaktan öteye gitmiyor.

“Belirsizlik beni korkutuyor”

İş hayatı belirsizliklerle dolu. Sizin iş fikrinizin dahiyane olması dışında, başarısınız etkileyebilecek birçok dış etken var. Eğer belirsizlikten hoşlanmayan, her ay sonunda maaş hesabında alıştığı rakamı görmeyi tercih eden biriyseniz iş kurma fikrini tekrar gözden geçirmenizde fayda var.

Tüm bu bakış açıları ve kişilik özellikleri elbette zamanla değişebilir. Ancak girişimciliğin sadece hayalinizi gerçekleştirmekten öte önemli bir konu olduğunu kabul etmeniz gerekiyor. Kendi işinizi kurarak başarılı olmayı hedefliyorsanız işe koyulmadan önce, hem kendinizi hem de fikirlerinizi gözden geçirerek objektif bir bakış açısıyla, girişimci olup olamayacağınızı değerlendirmeniz faydalı olabilir.