Girişimciliğe Soyunanlara İş Dünyası Hakkında Öneriler

İş Dünyası Hakkında Öneriler
İş Dünyası Hakkında Öneriler

Girişimciliğe yeni adım atanların ilk karşılaştıkları zorluk genellikle iş yükü oluyor. Özellikle girişimciliğe atılana kadar yönetici ya da herhangi bir firmanın çalışanı olarak iş hayatını sürdüren kişiler, kendi işlerini kurmaya karar verdiklerinde her zamankinden farklı bir iş temposuyla karşılaşıyor.

Birçok konuda yapmaları gereken pek çok çalışma olduğunu gören girişimciler verimlilik ve zaman yönetimi konusunda problem yaşamamak için günlük, haftalık ve aylık çalışma planı yapabilir. Bu anlamda girişimcilerin bazı işleri birlikte çalıştıkları kişilere ya da konunun uzmanlarına delege etmesi de faydalı olabilir. Ancak yine de sıfırdan bir iş kurmak ve onu başarılı hale getirmek uzun bir süreç. Bu süreçte verimlilik konusunda iş hayatını planlayacak bazı önerilere ihtiyaç duyulabilir.

Ben de gözlemlerimden yola çıkarak girişimciliğe yeni adım atanların günlük iş hayatını daha düzenli ve verimli hale getirecek ipuçlarını bir araya getirdim…


Verimlilik konusunda 7 ipucu

  1. Verimli olmak için önceliklerinizi belirleyerek planlı çalışmanız son derece önemli. Bu nedenle “Hayır ve “Sonra” demeyi öğrenmenizde fayda var. Her işi aynı anda yapamazsınız. Siz farklı bir alana odaklanmışken bir telefon ya da bir e-postayla bambaşka bir işe dalmanız kafanızın karışmasına ve dikkatinizi hiçbir işe tam olarak verememenize neden olabilir.
  1. Net olmayan hedefler belirlemeyin. Belirsizlik başarınızı ya da başarısızlığınızı görmenizi engeller.
  1. Ajanda kullanın ve işlerinizi ajandanızdaki programa göre yönetin. Görüşmeler, toplantılar, dinlenme süresi hatta e-posta cevaplama, ailenizle geçireceğiniz zaman ve egzersiz gibi farklı faaliyetler için de önceden belirlediğiniz sürelere uyun.
  1. Müşterilerinizle uzun yazışmalar yapmayın. Kısa bir zaman sonra bu iletişim şeklinin vaktinizi ciddi ölçüde çaldığını görebilirsiniz. Bunun yerine kısa telefon konuşmalarıyla doğrudan iletişim kurmayı tercih edebilirsiniz.
  1. Ekibinizle yapacağınız toplantıların sürelerini önceden belirleyin ve bu süreye uyun. Böylece hem kendi zamanınızdan hem de ekibinizin çalışma süresinden çalmamış olursunuz. Bence iş hayatının en verimsiz anları bir türlü bitmek bitmeyen uzun ve herhangi bir sonuca varmayan toplantılar…
  1. Kendinize zaman ayırın. Gerçekten sağlam kafa sağlam vücutta bulunuyor, unutmayın!
  1. Uyku için mutlaka zaman ayırın. Uykunuzu aldığınızda, çalışmak için uykusuz kaldığınız günlerden çok daha verimli olursunuz.


E-posta kullanımına ilişkin öneriler

  1. E-postalar için harcanan zaman, verimliliği en olumsuz etkileyen çalışmalardan biri. Eğer e-posta yönetimi konusunda belirli bir düzen oturtamazsanız e-postalar için ayırdığınız sürenin verimliliğinizi neredeyse öldürdüğünü görebilirsiniz. Bu nedenle her e-postayı gelir gelmez açmak ve cevaplamak gibi bir yanlışa düşmemenizi öneriyorum.
  1. Elbette acil olarak cevap beklediğiniz konular olabilir. Ancak bunun dışında aciliyeti olmayan e-postalar için her gün belirli bir süre ayırmakta ve bu süreyi aşmamakta fayda var.
  1. E-postalarınızı mümkün olduğunca 2 ya da 3 cümleyle sınırlayın. Uzun bir e-posta yazmanız gerekiyorsa konuyu telefon konuşmasıyla halletmeyi deneyebilirsiniz. Bu aynı konuyu daha kısa sürede çözüp tamamlamanızı sağlar.
  1. E-posta gönderirken gereksiz kişileri CC ya da BCC’ye koymaktan kaçının. Birlikte çalıştığınız kişilerden de sizi her yazışmada CC’ye koymamalarını isteyebilirsiniz. Böylece sizi ilgilendirmeyen ufak tefek konulara vakit ayırmak zorunda kalmamış olursunuz.


Toplantı ipuçları

  1. İş dünyasında toplantıya geç kalmak sadece imajınızın değil, güvenilirliğinizin de tartışılmasına neden olur. Bu nedenle mümkün olduğunca toplantılarınıza geç kalmamaya çalışın.
  1. Toplantının sizi doğrudan ilgilendirmeyen bölümleri de olacaksa bu bölümlere de katılmakta ısrarcı olmayın.
  1. Soru sormaktan kaçınmayın ancak ısrarcı bir tutum da sergilemeyin.
  1. Dersinize iyi çalışın. Özellikle de bir yatırımcı adayıyla toplantı yapıyorsanız karşınızdaki kişinin neye ilgi duyduğunu, hangi sektöre yatırım yapmak istediğini hangi özellikleri önemsediğini en baştan bilin.
  1. Eğer bir konuda “hayır” cevabı aldıysanız bu cevabın bazen “kendini şu noktalarda geliştir” anlamına geldiğini unutmayın, pes etmeyin.
  1. Toplantı sonunda kısa bir özet yapın. Toplantı sonrasında ihtiyaç duyulacak e-posta, evrak, telefon konuşması, yeni bir toplantı gibi ayrıntılar için teklifte bulunun.

Girişimciliğe soyunarak alıştığınızdan farklı bir dünyanın kapılarını aralıyorsunuz. Bu dünyaya alışmak ve kısa zamanda başarılı olabilmek için bu ipuçları hayatınızı çok kolaylaştırabilir.