Sizin için en doğru mobil modem hangisi?

mobile modem

Bugün ev-ofis dışında çocuk kamerası kullanımı için neler yapabilirim diye düşündüm biraz, yaklaşan tatilde takıntılı bir baba olarak kızımı uyuduğu zamanlarda da görmek istiyorum.

Öncelikle IP tabanlı PTZ’li yani sağa sola yukarı aşağı dönebilen bir kamera ihtiyacım var. Bu konuda bir kaç farklı kamera markasını denedim, ICAM HD ürünü şuanda aktif kullandığım ürün. Aslında çok mutlu değilim fakat iş görüyor, kamera konusunda zaman bulabilirsem başka bir deneyim notu yazabilirim. Şimdilik konumuz 3G modem/hotspot cihazlar üzerine.

9137-14655-Huawei-Pocket-WiFi-Hotspot-device-reviews

Kamerayı odaya bağladığımızda sağlıklı internet erişimi olmasını garanti edebilmek için en temiz yolun 3G modem olduğunu düşündüm. Zaten arada bir de olsa lazım ettiğinden bir cihaz satın alarak her işi çözmek istedim. Bu konuda en azından ihtiyaçlar konusunda bolca bilgim olsa da ürünleri aktif deneme fırsatı bulamamıştım. Bilgisayar başına geçtim ve öncelikle bazı ürün notlarını kurcaladım.

“Bağımsız cihazlar daha kullanışlı”

Bulabildiğim bütün ürün detayları Turkcell-Vodafone-Avea firmalarına ait hazır cihazlar üzerineydi. Bunlar işime gelmedi, ben kısıtlanmak istemiyorum, istediğim lokasyonda istediğim GSM firması ile çalışabilmesini istiyorum. Haliyle bağımsız bir cihaz ihtiyacım var.

Ürünleri araştırırken teknoloji marketlerinden de stok kontrolü yaptım ve hangi mağazada olup olmadığını kontrol ettim. Amacım hızlıca gidip satın almak ve biran önce kurcalamaktı. Belirtmeden geçemeyeceğim, Teknosa markasının web sitesi rezalet denecek hızdaydı. Arama ve ürün ekranlarının açılma hızı beni 1994 yılındaki ilk internet deneyimi hatırlatacak kadar kötüydü. Vatan Bilgisayar’da ürünü bulamadım, böyle kullanışlı ürünleri neden stoğa eklemez ki bir şirket? Neyse sonunda Gold Bilgisayar derdime çare oldu. Levent mağazasında stok olduğunu gördüm.

Araştırma sonunda Huawei ve TPLink firmalarının ürünleri en basit ve doğru modeller olarak karşıma çıktı. Üç farklı cihaz satın aldım. TP-Link MR3040, TPLink MR5350 ve mağazada rafları karıştırırken internet üzerinden hiç bilgi bulamasam da mağazada gözüme çarpan ve fiyat olarak çok ucuz olduğunu düşündüğüm NetMASTER W3G-150 cihazlarını satın aldım. Kısa kısa bu cihazlarla ilgili görüşlerimi de yazmak isterim.

TP-Link MR3040

Öncelikle ürün kutusu şık, içinden tüm ihtiyaç duyulan parça ve dokümanlar çıkıyor. TP-Link’i ne yalan söyleyeyim marka olarak ucuz bir marka olarak görsem de her zaman ürünlerini ve kapsamını beğenmişimdir. Ülkemizde her kim dağıtıcılığını yapıyorsa bence tebrik etmek gerek. Ucuz ama iş gören ve kaliteli ürünler olduğunu düşünüyorum.

TL-MR3040-V2-03

Bu modelin kısaca özellikleri şöyle:

Öncelikle 3G-4G için harici bir modem gerekiyor. Yani 3G VINN gibi bir USB tabanlı ek parçaya ihtiyacınız olacağını hatırlatırım. Yani SIM kartınızı cihaza takamayacaksınız. Peki, ben neden aldım? Cihaz güzeldi 🙂 Şaka bir yana ben bu cihazı farklı kullanım varyasyonları için düşündüm. Yani yabancı bir ülkede hazır 3G modemi olan bir durumda kalırsam diye düşündüm. Ürünün gerçek özelliği router olması. Yani bir otel odasında kötü WiFi sinyali ile delirmek istemiyorsam bu durumda otelin ethernet kablosuna bu cihazı takarak kablosuz router olarak kullanabiliyorum.

Cihazın içerisinde pili var, tahmini olarak 5-6 saat süre ile 3G kullanabilirim diye düşünüyorum. Cihazın USB portu var ve bunun üzerinden şarj edebildiğimiz için şanslıyız, harici bir güç ünitesiyle sürekli şarj edebilirsiniz, böylece çok daha uzun süre kullanabilirsiniz. Ayrıca alternatif olarak ürünü araç içerisinde de kullanabilirsiniz. Ürünün en iyi özelliklerinden biri ki bunun TP-Link’in zekâsının ürünü olduğunu düşünüyorum. O da cihazla bir hotspot sağlayıcıya tek bir kullanıcı gibi bağlanarak birden fazla kullanıcıya sinyal dağıtmasıdır ki özellikle ücretli otel odası internetleri için efsane bir özelliktir. Fiyatını sorarsanız ben Gold Bilgisayardan 110 TL fiyat ile satın aldım.

İçinde pili olması kablo ve hotspot dağıtabilmesi, 3G modem ile birlikte çalışması ile benden tam not aldı diyebilirim. Ama şahsen cebimde taşımak yerine içine SIM kart takabileceğim bir model seçmek bence daha doğru.

NetMaster W3G-150 3g Mobil Router 

Bilgisayar_3740712

Bu cihaz internette araştırmalarımda bulduğum Dark markasına çok benziyor. Adı Netmaster ve Teknotel tarafından ithal edilmiş gibi görünüyor. Kullanım şekli ve özellikleri TP-Link MR3040 ile çok benzer, pil ömrü olarak 4 saat belirtmişler, ben de bu tür bir süre olabileceğini tahmin ediyorum.

Cihazı çok kurcalamadım, özellik olarak benzer gördüğüm için TP-Link’i kullanırım şahsen. Pil boyutu biraz daha büyük olduğundan diye düşünebiliriz. Bu arada cihazın fiyatı ilgi çekici, ben Gold Bilgisayardan 60 TL civarında bir fiyat ile satın aldım. Raflarda çok kenar köşede duruyor olması nedeni ile sanırım pek göz önünde bir ürün değil.

TP-Link MR5350

TL-MR5350_1.0-03

Son cihazımız MR5350 şahsen bence sadece 3G dağıtmak hedefi için en doğru çözüm. Yukarıda belirttiğim MR3040’a ait ethernet çoklama veya hotspot’u alıp dağıtma özelliği bulunmuyor, tek işi taktığınız SIM karttan internete erişmek ve bunu dağıtmaktır.

Pili 2200 mah olduğundan benzer sürelerde, sanırım 5-6 saat kullanabiliriz.

SIM kartı cihaza taktığımız için ek bir modem veya parça takmaya gerek kalmıyor. Bu basit ve kolay kullanım sağlıyor. Birden fazla SIM kartı kullanmak isterseniz özellikle yurtdışı gezilerinizde kart değiştirme durumuna karşılık SIM Kart Profil özelliği de bulunuyor.

Prolink PRT7001H

PRT7001H -900x900

Bu cihazı ise bonus olarak belirtmek istedim, daha önceden yurtdışında bu cihazı bolca kullandım. Aynı anda 10-15 cihaza kadar paylaşım yapmasına ek olarak yukarıda MR3040 ve MR5350’nin özelliklerinin tamamını tek cihazda barındırıyor. Bunlara ek olarak ekstra GSM ve WiFi anteni bağlamanıza izin veren bir özelliği de var ki tadından yenmiyor. Özellikle düşük sinyal sorunlarında ek anten ile 10-12 megabit 3G deneyimi yaşamıştım.

Kullanım hedefiniz ve amacınıza göre bu ürünleri tavsiye ederim.