Daha üniversitedeyken nasıl girişimci olunur?

 

Üniversitede Girişimci
Üniversitede Girişimci

Teknoloji ve internetin sağladığı olanaklar ile artık bir iş fikrini hayata geçirebilmek için uzun yıllar çalışarak para ve tecrübe sahibi olmak artık girişimci olmanın bir şartı değil. Bugün pek çok kişi çok düşük sermayelerle fikirlerini bir girişime dönüştürebiliyor, eğer ihtiyacı varsa bu noktadan sonra yatırıma da eskiye göre daha kolay ulaşabiliyor.

Girişimciliğe adım atmanın bu denli kolay hale gelmesi henüz üniversite öğrencisi olan birçok genci kendi işini kurma yolunda planlar yapmaya teşvik ediyor. Dünyadaki başarı hikayelerin verdiği ilhamla birçok genç önce iş hayatına atılıp para ve tecrübe kazanma gereği duymadan güvendikleri fikirleri hayata geçirerek kendi işlerinin patronu olma hayalini kuruyor.

Diğer yandan iş hayatı ve okul arasındaki dengeyi kurarak her ikisinde de başarılı olmak elbette kolay değil. Ancak imkansız da değil… Birçok platformda girişimci ruhu taşıyan gençlerle bir araya gelme fırsatı buluyorum ve sık sık henüz üniversitede okurken nasıl girişimci olabileceklerini soruyorlar. İşte bu konuda önerilerim…

Yürümeden koşmaya çalışmayın

İş fikrinizin çok başarılı olacağına inansanız ve bu konuda iddialı olsanız da öncelikle hala dönem projesi yapan, sınavlara çalışan bir öğrenci olduğunuzu unutmamanız gerekiyor. İş planınızı oluşturmadan ve gerekli çalışmaları yapmadan elinizdeki sermayeyle bir şeyler yapmaya çalışmak bu anlamda çok mantıklı olmayabilir.

Zamanınızın büyük bir kısmını araştırmayla geçireceğiniz bu dönemde aslında laptop’ınızdan başka bir şeye ihtiyacınız yok. Bu nedenle işin başında en büyük sermayeniz bilgisayarınız. Her şey şekillenmeye başladıkça, bir sonraki adıma hazırlanarak işe yavaş yavaş alışmanız çok daha faydalı olabilir.

Okuldan mutlaka faydalanın

İş dünyası hakkında tecrübe eksikliğinizi gidermek amacıyla okuldaki derslerinizden ve hocalarınızdan faydalanmanız aslında pek çok girişimcinin bulamadığı önemli bir fırsat. Okulunuzda

Üniversitede Girişimci
Üniversitede Girişimci

düzenlenen etkinlikler, girişimcilik konusunda uzman akademisyenlerin bir araya geldiği zirveler, hem konunun uzmanlarıyla bir araya gelmeniz hem de fikir alışverişinde bulunmanız için faydalı olabilir. Ayrıca varsa okulunuzun kariyer merkezinden de farklı konularda bilgi edinebilirsiniz.

Gerektiğinde yardım almaktan çekinmeyin

İş fikrinizi hayata geçirirken tek başınıza olmak sizi gururlandırıyor olabilir. Ancak her şeyi tek başınıza yapabilmek fazlasıyla iyimser bir düşünce. Bu nedenle gerektiğinde size yardımcı olmaktan mutluluk duyacak hatta ileride ticari olarak da size ortak olabilecek kişilerden yardım almanız faydalı olabilir. Özellikle fikrine güvendiğiniz kişilerle aklınızdaki soruları tartışmak, beyin fırtınası yapmak size farklı ufuklar açabilir.

Esnek olun

Başarılı olacağına inandığınız iş fikriniz muhtemelen sizin ilk büyük fikriniz. Bu nedenle o fikre kendinizi kaptırıp, olası diğer alternatifleri ve fırsatları kaçırmamanız gerekiyor. Bu nedenle bir noktaya hedeflenmek yerine esnek olmak, diğer olanakları da değerlendirmek faydalı olabilir. Ayrıca siz çok güvenseniz de bir nedenden dolayı başarısız olmanız da olasılıklar dahilinde. Bu başarısızlık nedeniyle her şeyden vazgeçmek yerine farklı bir şekilde yeniden başlamak için bu esnekliğe ihtiyacınız olabilir.

İşin hukuki boyutunu gözden kaçırmayın

Eğer hukuki konularda ve vergi sistemi hakkında fikir sahibi değilseniz iş kurmadan önce bu tarafta öğrenmeniz gereken şeyler olduğunu mutlaka hatırlayın. Kendinizi korumak ve farkında olmadan bir hatadan ya da eksiklikten dolayı sorun yaşamamanız için bu nokta son derece önemli. Eğer bu konularda fikir alabileceğiniz bir danışmanınız olursa hata olasılığını da en aza indirebilirsiniz.

Üniversitede Girişimci
Üniversitede Girişimci

Yatırım konusunda acele etmeyin

Özellikle son yıllarda genç girişimciler arasında yatırım almak gerektiğinden fazla konuşulur hae geldi. Öncelikle yatırım konusunda çok acele etmeyin. Siz elinizdeki kaynaklarla iş fikrinizi hayata geçirmek için elinizden geleni yapın ve ancak daha fazla sermaye olmadan ilerleyemeyecek noktaya geldiğinizde yatırımı düşünmeye başlayın. Eğer erken dönem yatırım alacaksanız yatırımınızın ilk dönemde büyük bir kısmını yatırımcıya devretmemek, uzun vadede ve diğer yatırım turlarında elinizin güçlü olmasını sağlayabilir. En iyisi bu noktaya geldiğinizde bir bilene danışın…

Trendleri daima takip edin

Günümüzde bulunduğunuz sektör ne olursa olsun teknolojik gelişmelerden pazar eğilimlerinden etkilenmemeniz mümkün değil. Hele de dijital dünyada bir iş yapıyorsanız bu etkilenmeler çok daha hızlı ve beklenmedik bir şekilde gerçekleşebilir. Bu nedenle her türlü gelişmeyi yakından takip etmeniz ve işinizin bu gelişmelerden nasıl etkileneceğiniz ve faydalanabileceğini düşünmeniz, işinizin sürdürülebilirliği ve gerektiğinde yeniliklerle göre pozisyonunuzu değiştirebilmek açısından son dere önemli.

Olumsuz tecrübeleri olumlu deneyimlere dönüştürün

Hem yaşınızın getirdiği tecrübesizlik hem de herkesin başına gelebilecek bazı olumsuzluklardan dolayı kayıplar yaşamanız mümkün. Ancak yaşananlardan ders almanız bir daha benzer bir durumda ne yapmanız gerektiğini öğrenmeniz açısından son derece önemli. Aldous Huxley’in de dediği gibi “Deneyim, başına gelenler değil, başınıza gelenlerle neler yaptığınızdır.”

Tüm bu ipuçları öğrenciyken girişimci olmaya karar veren gençlere yol gösterebilir. Ancak bu bahsettiklerimin dışında, herkesin tahmin edebileceği gibi genç yaştaki girişimcilerin her şeyden önce yapması gereken çok çalışmak, araştırmak ve iş fikrini destekleyecek her konu hakkında bilgi almaya çalışmak. Tüm bunlardan sonra “başarılı bir genç girişimci” olarak anılmanız için önünüzde hiçbir engel kalmıyor..