Cirrus vs Cessna? (Pilot Olmak 3 – Sivil Pilot Deneyimlerim)

Cirrus SR22
Cirrus SR22

Öncelikle konuya hakim olmayanlar için çok basit olarak her 2 marka hakkında bilgi vermek istiyorum. Bu bilgilerin tamamı kendi kişisel yorumum olup her 2 modelide severek izlediğimizi bilmenizi isterim. Ama muhtemelen ilk uçağım Cirrus olacak diye eklemezsem haksızlık etmiş olurum 🙂

Cessna, 1927 yılında kurulmuş bir Amerikan şirketi, 1967 yılı sonrasında çift motorlu uçak üretmeye başlıyorlar, sonrasında dünyanın en hızlı sivil uçağı olan Jet uçağını üretiyorlar. Şuanda özel pilotluk eğitimlerinde kullanılan en yaygın uçak üreticisi ve genelde 30-40 yaşındaki uçaklar ile eğitimler veriliyor.

Cessna 152
Cessna 152

Cirrus, Cessna’ya nazaran genç bir şirket tam geçmişini bulamadım fakat 1990 ve sonrasında kurulmuş olduğunu düşünüyorum. Bu tür uçaklarda işin Tesla’sı yada Apple’ı gibi takılıyorlar ve genelde tasarım, hız, performans gibi değerlerine emek harcayarak bu işi biraz moda gibi yönetiyorlar.

 

 

Gelelim aralarındaki farklara:

Kanat yapısı farkları:

 

Cirrus SR20
Cirrus SR20

Cessna üst kanat yapısını kullanıyor, bu yapının fiziksel avantajlarını bilmiyorum fakat camdan baktığınızda aşağıyı daha rahat görmeniz mümkün :).

Cirrus ise alttan kanat yapısında, daha hızlı gitmesinin sebeplerinden biride bu.

Motor gücü:

Cessna 152, 2 kişilik bir uçak, 110 bg motor taşıyor. Hızı 120 knot civarında.
Cessna 172, 4 kişilik bir uçak, 160 bg motor ile 140 knot hıza ulaşabiliyor.
Cessna 182, yine 4 kişilik bir uçak, şahsen Cessna alırsam seçeceğim model 182 dir. 230 bg motor ile 150 knot hızına ulaşmaktadır.

Cirrus’un pek çok modeli var ben SR20 ve SR22 modellerini takip edeceğim. Her 2 modelde 4 kişilik.

Cirrus SR20, 200 bg, 155 knot hıza sahip.
Cirrus SR22 ise 310 bg ve 210 knot hıza ulaşabiliyor.

Menzil:

C152, 1200 KM menzile sahip.
C172, 1200 KM menzile sahip.
C182, 1700-1800 KM Menzile sahip.

Cirrus SR20, 1400 KM
Cirrus SR22 ise 1900 KM menzile sahip.

 

Konfor:

Her 2 üreticinin yeni nesil uçakları benzer özelliklere sahip durumda. Cirrus biraz daha ön plana çıksada gerçekçi olmak gerek yeni modellerda aslında pek fark bulunmuyor.

Türkiyede bakım ve servis:

Her 2 marka içinde ülkemizde sorunsuz yetkili servis ve destek bulunuyor. Fakat illa orjinal üreticiden destek almak isterseniz 5-6 saatlik bir uçuş ile avrupadaki servis noktalarından destek alabiliyorsunuz.

Kullanım tipi:

Bu noktada eğer yeni bir kullanıcı iseniz ve hız çok derdiniz olmayacak ise Cessna size daha sakin ve yavaş bir deneyim sunacaktır. Kanat yapısı ve dinamikleri daha yavaş süratlerde uçmaya müsait olduğundan düşük hızda daha az sarsıcı bir deneyim sizi bekliyor. Kabaca direksiyonu tuttuğunuzda size bu durumunu belli ediyor.

Cirrus ise yine dinamik yapısı sebebi ile daha hızlı bir uçak, kısmen daha sert, uçuş ve inme hızları daha düşük olduğundan biraz daha sert gelebilir.

Cessna 152 Konsolu
Cessna 152 Konsolu

Elektronik aksam:

Cessna bariz biçimde eski bir üretici ve sektördeki uçakların çoğu eski. Bu nedenle genelde yeni bir Cessna göremediğiniz için daha eski teknolojik özellikler ile ilk Cessna deneyiminizi yaşıyor olacaksınız. Fakat merak etmeyin, uçmayı öğrenirken zaten çok eski bir uçak ile karşılaşmanın kötü olmadığını öğreneceksiniz. Soldaki resimde gördüğünüz konsol aslında ihtiyacınız olan tüm değerleri size sağlıyorlar ve gerçekten tüm ihtiyacınız bu.

 

 

Cessna 182T G1000 Konsolu
Cessna 182T G1000 Konsolu

Ama unutmayın, yeni Cessna modellerinde bolca elektronik özellik var. Yukarda C152 analog konsolu görünüyor. Sağda ise 182T modeli için Garmin G1000 ile donatılmış konsolu görebilirsiniz. Aşağıda Cirrus’un G1000 çözümü var. Şahsen Cirrus tasarım olarak daha çekici geliyor bana…

 

 

 

 

Cirrus Sr22 Konsolu
Cirrus Sr22 Konsolu

Cirrus ise daha yeni olmanın avantajı ile elektronik aksam olarak çok fazla desteğe sahip. Özellikle default olarak Garmin G1000 ile geliyor olması, gece görüş, sis analiz gibi özellikleri ile desteklenmiş olması farklı ve elektronik severler için güzel özellikleri.

 

 

 

Fiyat olarak her 2 uçağında yenileri benzer aralıkta, içerisinde özel deri koltuklar, Armani, Prada edition koltuk kılıfları vs seçmediğiniz sürece %10 civarında fiyat farkı söz konusu. 2. el modellerde bu aralık biraz daha Cessna tarafına kayıyor ve eski olması sebebi ile bolca eski model Cessna pazarda Cirruslara oran ile daha ucuz ve daha bol bulunabiliyor. Fiyatlar ve maliyetler konusunda şuan için çok fazla tecrübem yok, bunu ilerideki deneyimlerime göre paylaşıyor olacağım.

ve Son özellik: PARAŞÜT!

Cirrus Paraşüt
Cirrus Paraşüt

Cirrus’un tasarım özelliği ve farklılığının başında paraşüt sistemi geliyor. Paraşüt sistemi herhangi bir anda (kafanıza göre) tek bir komut ile tüm uçağı taşıyabilecek ve %99 oranda güvenle indirebilecek bir paraşüt sistemini çalıştırabiliyorsunuz.

Bu özellik aslında deneyimli havacılara göre oldukça tartışmalı. Çünkü arıza çıksa dahi uçağın kumandasını yönetiyor olmak oldukça önemli bir özellik. Nereye ve nasıl ineceğiniz sizin kontrolünüzde olduğundan biraz daha rahatlatıcı bir durum gibi anlatılıyor deneyimli Pilotlar tarafından. Fakat paraşütü açtığınızda işin rengi değişiyor. Bu durumda paraşütün durumuna ve rüzgarın keyfine göre bir yere inmek zorunda kalıyorsunuz.

 

 

Cirrus Paraşüt
Cirrus Paraşüt

Sağdaki resim geçen yıl(sanırım) Havai den Floridaya uçmaya çalışan bir pilotun yolda yakıtının bitmesi sonucunda çekildi. Bu arkadaşın reklam ürünü olduğunu söyleyende var. Fakat hayat kurtardığı ortada. Hikayesine gelince, pilot yakıt sorununu farkedip telsiz ile sahil güvenliğe acil çağrı yapıyor. Kabaca düşeceği yeri bildiriyor ve sahil güvenlik helikopteri bölgeye geliyor. Helikopterden çekilen video kaydını https://www.youtube.com/watch?v=weiK_EJs1Xw adresinden izleyebilirsiniz. Hatta şöyle biraz daha uzun sürümüde mevcut, burada arkadaşın nasıl kurtarıldığını da görmek mümkün: https://www.youtube.com/watch?v=gBCUQlF3MMU

 

 

 

Sonuç: Bu özellikler ışığında diğer yazılara devam ediyor olacağım. Eğitimimi Cessna 172 ile alıyorum. Fakat muhtemelen ilk uçağım Cirrus SR22 olacak gibi görünüyor. Geçenlerde İnsan Performansı Sınırları dersini veren hocamız Sn. Tamer HALİLOĞLU’na hangi uçağı önerirsiniz dediğimde yorumu bu araba seçmek gibi demişti. Hangi araba, hangi model size daha çok yakışıyor hissediyorsanız kabaca bu mantıkta seçmek gerekir, sonuç olarak %90-95 oranda benzer cihazlar diye yorumlamıştı. Üzerine düşününce yorumu oldukça doğru buluyorum.

Bir sonraki yazımda ülkemizde ve dünyadaki uçuş okulları konusunda deneyimlerimi ve seçtiğim okulun özelliklerini paylaşmaya çalışacağım.