Test uçuşu 2 (Pilot Olmak 2 – Sivil Pilot Deneyimlerim)

Monarch Sky
Monarch Sky

İlk test uçuşumdan 1 ay sonra bir iş gezisi sırasında Amerika Birleşik Devletleri, Nevada’ya yolum düştü. Nevada dediğime bakmayın, bildiğiniz Vegas. Gitmeden önce bölgedeki uçuş okullarını inceleyerek farklı uçaklarla test uçuşu yapabilmek için fırsatları incelemeye çalıştım.

Araştırmalarda en farklı model uçağa sahip Monarch Sky firması ile anlaştım. Firma Vegas merkezine çok yakın yerel ve daha çok özel jetler için kullanılan bir hava alanında faaliyet gösteriyor ve pist oldukça müsait olduğu için hiç beklemeden kalkıp inebiliyorsunuz. Ayrıca hava sahası olarak ticari uçuşların dışında kaldığı için eğitim amaçlı oldukça mantıklı bir seçimdi.

Cirrus SR20
Cirrus SR20 ile Test Uçuşum

Firmanın filosunda Cessna, Diamond, Cirrus, Piper gibi pek çok değerli ve bu konuda meşhur markaya ait birden fazla model uçak bulunuyordu. Ben gözüme Cessna ve Cirrus’u kestirmiştim.

 

Firmaya ulaştığımda tarzanca ingilizcem ile konuyu aktardık ve ufak bir tanıtım turu ile birlikte test-tanıtım uçuşu yapmak üzere anlaştık. Normalde bu tür okullar deneme amaçlı 10-15 dakikalık uçuşlar organize ediyorlar. Fakat ben biraz fazla ısrarcı olarak kısmen legal sınırları da zorlayarak 45 dakikadan 2 farklı uçaklı bir test uçuşu organize etmeyi başardım.

Öncesinde okulun tanıtım turuna katıldım. Tur içerisinde okula özel nokta ellerinde birden fazla simülatör bulunması. Bu cihazlar sayesinde çok değerli zamanları hava olayları veya yoğunluk sebebi ile kaybetmeden yerde saati 20-30 usd fiyatlar ile deneyebiliyor ve gerçek uçağa bindiğinizde en azından daha fazla aşina olabiliyorsunuz. Bu sayede havada en az 1-2 ayda geçebileceğiniz eğitimin daha fazlasını yerde fazlası ile gerçekçi ve birden fazla hava olayı seçeneği ile deneme fırsatı bulabiliyorsunuz.

Simülatör sayesinde sadece tek bir model uçak yerine birden fazla uçağın ortam şartlarını karşılaştırma ve deneme şansınız da oluyor.

G1000 Flight Simulator
G1000 Flight Simulator

Vegas’ta hava genelde sakin ve sorunsuz oluyormuş, fakat yaz dönemi aşırı sıcak sebebi ile çok fazla türbülans yaşandığı, bazen kum fırtınaları sebebi ile öğrenciler için tehlikeli şartlar oluştuğunu ve haftalar süren bu tür olayların eğitimleri aksattığından bahsettiler ve simülatörlerin bu noktalarda büyük faydasından bahsettiler. Normal ve gerçekten bu işe yatkın bir öğrencinin bile eğitim mecburiyeti olan 45 saatlik uçuş eğitimi ile sınavı geçmenin zor olduğunu, simülatör sayesinde gerçek ortama yüksek maliyetli uçak eğitimine uygun koşulları sağlayarak eğitim kalitesini arttırdıklarından bahsettiler.

Ben simülatöre pek bulaşmadım, direkt olarak gerçek uçak peşine düştüm. Bu arada hava sıcaklığı yaklaşık 40 derece civarındaydı. Havada 10 knot civarında esen rüzgar test için pek sıkıntı oluşturmuyordu.

 

 

C182T
C182T

Uçağa bindik, uçuş öncesi kontrolleri yaptık. Pist başına çıktık ve daha önceki deneme uçuşunda olduğu gibi eğitmen uçuşu tamamen bana bırakarak keyif almamı söyledi. yaklaşık 30-40 dakika süresince Vegas çevresinde Yanlız dağ olarak bilinen bölgede uçuş yaptım. Dağ etrafında hava olayları daha fazla olduğundan bolca sallandık. Bu türbülanslar işe ısınmak için oldukça önemli, çünkü bunlardan rahatsız oluyorsanız ya işi bırakmalı yada hızlıca alışmaya başlamalısınız.

Cessna 182T serisi uçakla yaptığımız test uçuşunda final yaklaşmayı ve tekerleri yere koyma anına kadar ben yürüttüm ve doğrusu pek zorlanmadığımı söyleyebilirim.

Teker yere değdikten sonra işi eğitmen aldı ve taxi sürecini kendisi yöneterek kalktığımız noktaya yanaşarak uçağı durdurduk.

2. Test uçuşundan önce diğer uçak olan Cirrus’un kaba hatları ile özelliklerini anlattı eğitmen. Buradaki en büyük fark uçaklardan birinin yavaş uçuşa müsait rahat ve sakin bir uçak olması diğerinin ise kısmen daha sert, daha hızlı ve dinamik özelliklerinin daha sert olması sebebi ile biraz daha hassas yönetilmesi gereken bir uçak olduğuydu.

Cirrus Sr20
Cirrus Sr20

Cirrus’a bindik, test ve kontrol sürecini hallederek ilerledik. Aynı şekilde tüm taxi ve pist başı işlemlerini ben yaptım, kalkış izninden sonra havalandırma ve havadaki tüm haraketleri ben gerçekleştirdim. İnişte son yaklaşmada eğitmene bıraktım. Oldukça sert bir iniş yaparak uçuşu sonlandırdık.

Sonraki yazılarımda Cirrus ve Cessna konusundaki görüşlerimi karşılaştırmalı olarak paylaşıyor olacağım.

 

 

 

 

Devam edecek(Dip Not)…

PPL konusunda malesef çok fazla kaynak yok, ben kendi deneyimleri, tamamen kendi gözümden, keyfi yorumlarım ile aktarmaya çalışacağım. Şuanda ülkemizde Cumhuriyet tarihimiz boyunca 13 bin küsürüncü öğrenci pilotu durumundayım ve bu hobinin eğlenceli ve keyifli yanlarının yanı sıra kritik ve dikkat edilmesi gereken noktalarınıda diğer yazılarımda sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Önceki yazılarımı PPL başlığı altından takip edebilirsiniz.