Girişimcilik Ekosisteminin Lokomotifleri: Kuluçka Merkezleri ve Girişim Hızlandırıcı Programlar

Kuluçka Merkezleri
Kuluçka Merkezleri

Business Incubation olarak bilinen ve girişim fikirlerinin, projelerin hayata geçirilmesi için maddi ve manevi destekler sunan, bir türlü iş geliştirme merkezi olarak adlandırabileceğimiz kuluçka merkezleri ve girişim hızlandırıcı programlar girişimcilik ekosisteminin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
Kuluçka merkezlerinin sağladığı fayda, girişimleri doğru şekilde yönlendirerek girişimcilere rehberlik etmek olarak biliniyor. Ancak bu merkezlerin rehberliği sonucu finansal olarak güçlü şirketlerin ortaya çıkması makro düzeyde ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlıyor.
Peki, girişimler hangi aşamada kuluçka merkezlerine başvurabilir? Bu merkezler hangi konularda işinize yarayabilir? Gelin bu sorulara birlikte cevap arayalım…

Neden kuluçka merkezinde yer almalıyım?
Araştırmalara göre kuluçka merkezi programlarında yer alan girişimlerin yüzde  87’si aldıkları bu destek ve yönlendirmeyle sektör içinde uzun vadeli bir yer ediniyor. Sadece bu rakam bile kuluçka merkezlerinin ya da hızlandırma programlarının önemini ortaya koyuyor. Bu arada kuluçka merkezleri ve hızlandırma programları arasındaki küçük farka da birazdan değineceğim…
Eğer ilk kez iş kurmaya hazırlanan bir girişimciyseniz ve girişimcilik ekosistemini yakından tanımamakla birlikte, işe nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bu merkez ya da programlardan destek almak sizin için son derece faydalı olabilir.
Kuluçka merkezleri yatırımcılara ulaşma açısından da son derece faydalı yapılar. Eğer “kimseyi tanımıyorum, girişimime nasıl yatırım bulabilirim?” sorusunu soruyorsanız kuluçka merkezleri sizin için doğru adres olabilir.
Kuluçka merkezlerin iş birliği yaptığı melek yatırımcılar, mentorlar ya da VC’ler, yapıya dahil olan girişim fikirlerini inceleyerek, dahil olmak istedikleri projelere finansal destek sağlayabiliyor.

Kuluçka merkezleri ve hızlandırıcılar arasındaki fark
Gelelim yukarıda bahsettiğim kuluçka merkezleri ve hızlandırıcılar (accelerators) arasındaki farka. Kuluçka merkezleri genellikle fikir aşamasındaki girişimlere destek vermeyi hedefler. Girişimlerin bilgi, yönlendirme, finans, ekipman, örnek ürün oluşturma gibi konulardaki ihtiyaçlarına cevap verir.
Kuluçka merkezleri çoğunlukla teknoparklar gibi akademik destekli oluşumlar olacağı gibi özel kuruluşlar da bu alanda önemli merkezler oluşturabiliyor. Girişimler kuluçka merkezlerinde süresiz olarak yer alabiliyor ve merkezi yapının belirlediği gelişme stratejisini izleyerek büyüyor.
Accelerators olarak bilinen hızlandırıcılar ise kuluçka merkezlerine benzer destekler sağlamakla birlikte fikir aşamasındaki girişimleri bir sonraki aşamaya daha hızlı geçiş yapmalarını hedefliyor. Bu aşamada ihtiyaç duydukları yatırım desteğini bulabilmeleri için girişimcileri yatırımcılarla buluşturuyor. Bu anlamda hızlandırıcıların temel desteğinin danışmanlık, eğitim ve yatırımcı bulmayı kolaylaştırma olduğunu söyleyebiliriz. Bu alanda bilinen ilk çalışma olan Y-Combinator hala dünyadaki en önemli hızlandırma programı olarak kabul ediliyor.
Görüldüğü gibi iki yapı arasındaki fark yok denecek kadar az. Bu anlamda kuluçka merkezleri ve hızlandırıcılar arasındaki farkın yapının kendini nasıl adlandırdığıyla ilişkili olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Ülkemizde de sayıları her geçen gün artan kuluçka merkezleri ve hızlandırma programları hakkındaki ayrıntıları bu yapılardan faydalanmak isteyen girişimciler için bir araya getirdim. Eğer sizin de eklemek ya da sormak istedikleriniz varsa, düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz…