Girişimcilerin Yatırım Aldıktan Sonra İzlemesi Gereken Süreç

Yatırımdan Sonra
Yatırımdan Sonra

Aradığınız yatırımı sonunda buldunuz, peki şimdi ne olacak?
Birçok girişimci yola girişimi için yatırım bulma ve işini bu yatırımlarla büyütme hayalleriyle çıkıyor. Eğer girişimci; doğru zamanda, doğru bir stratejiyle, doğru kişilere ulaşabilirse bu yatırımı bulmak fazla zaman almıyor. Girişimcinin hayali bu noktada sona eriyorsa yani yatırımı nasıl kullanacağına dair bir planı yoksa, üzülerek söylemeliyim ki bulunan yatırım, girişim fikrini hayata geçirmek ya da büyütmek için yeterli olmuyor.

Yatırım almak bir başarı göstergesi olsa da girişimcinin kendini kanıtlamak için asıl bu noktadan sonra var gücüyle çalışması gerekiyor. Çünkü yatırımcının da girişimi desteklemedeki amacı bir şekilde kâr elde etmek. Üstelik her ne kadar “melek yatırımcı” gibi bir ifadeyle yatırımcının rolü yumuşatılmış gibi görünse de birçok yatırımcı, parasının nereye ve nasıl harcandığı konusunda baskıcı bir tavır sergileyebilir. Bu da demek oluyor ki girişimcileri yatırım sonrasında son derece stresli bir süreç bekliyor.

Peki, bu süreçten alnının akıyla çıkmak isteyen girişimciler neler yapabilir?

Cebinizde olmayan parayı harcamayın
Yatırımcının girişiminiz için harcamak istediği miktar, size hemen doğrudan çek ya da nakit olarak verilmeyebilir. Süreç içerisinde bazı noktalarda belirli hedefler doğrultusunda ödeme yapmak isteyen bir yatırımcınız varsa sizin de harcamalarınızı buna göre planlamanız gerekiyor. Henüz banka hesabınıza geçmemiş olan miktarı sanki varmış gibi harcamak sonrasında probleme neden olabilir.

Kendinize dışarıdan bakın
Girişimcilik elbette tutkulu olmayı gerektiriyor. Ancak zaman zaman, özellikle de finansal konularda tutkulardan sıyrılarak objektif  kararlar vermek son derece önemli. Bu gibi durumlarda kendinize ve şirketinize dışarıdan üçüncü bir göz olarak bakmanız ve finansal çalışmalarınızı bir kez daha değerlendirmeniz faydalı olabilir.

Bütçe oluşturun
Şirketinize yapılan yatırımı nasıl harcayacağınızı eksiksiz bir bütçe planıyla somutlaştırmak hem yatırımcının güvenini kazanmak hem de kendinizi denetlemek açısından önem taşıyor. Bütçenizi oluştururken bir hedef belirlemek daha sonra bu hedefe ulaşmak için yapacağınız harcamaları kalem kalem tespit etmek işe yarayabilir.

Harcamalar konusunda dengeli olun
Girişimcilerin yapacakları harcamalar konusunda yolun en başından itibaren dengeli olmaları ve doğru kararlar vermeleri önem taşıyor. Bazen girişimciler, harcamalar konusunda fazla rahat olabildikleri gibi daha fazla harcama yapmayı gözden çıkarmaları gereken yerlerde de cimri olabiliyorlar. Bu durumda doğru kararı verebilmek için takım haline çalışmak yararlı olabilir. İşin uzmanlarıyla çalışarak, onlardan fikir aldıktan sonra karar vermek harcama dengesi oluşturabilmek için bence de en doğrusu…

Alçak gönüllü olmaya devam edin
Bazen en başarılı girişimciler yatırım aldıktan sonrası süreç için henüz plan yapmadıklarını korkmadan söyleyebilenlerdir. Alçak gönüllü olarak, dürüstçe bulunduğu noktanın farkında olan girişimciler genellikle, yatırım anlaşmasından sonra küçük bir kutlama yapar ve çalışmaya kaldıkları yerden devam ederler. Çünkü somut bir iş planları olması bile yatırımcıyı ikna edecekleri fikirleri olan dürüst ve mütevazı girişimciler, hemen işe odaklanıp vadettikleri başarıyı yakalamak için var güçleriyle çalışmaları gerektiğini bilir.